Trainingsweekend Sportklasse/Amateurs

14:02 04-21-2019 - By Jan de Bruin - View Comments

Vrijdag 5 april

In het uiterste zuiden van Limburg, bovenaan de Loorberg, staat een Auberge met de naam “De Smockelaer”. Deze Auberge was de uitvalsbasis van de renners die deelnamen aan het trainingsweekend van de Sportklasse en Amateurs van Jan va Arckel. Op vrijdagmiddag druppelen de eerste renners binnen, en na een kop koffie vertrekken we voor een eerste trainingsrit door de Limburgse heuvels: Patrick de Jong, Gert van der Grijn, Geert Minkema, Bart Streefkerk, Eddie van der Grijn en Frits Boel. Als eerste gaan we via België naar het drielandenpunt bij Vaals, een mooie en gelijkmatige klim. Daarna gaan we richting de Kruisberg (waar een hele frisse wind staat), en via de Cauberg en als laatste de Loorberg komen we na een kleine 70 km weer terug bij De Smockelaer. De lekke band van de dag komt op naam van Patrick de Jong.

Zaterdag 6 april

Voor de zaterdag staat er een stevige rit naar de La Redoute op het programma. Inmiddels zijn Mike van der Ham, Arjan van der Ham en Joël Verlee ook aangesloten. Na het ontbijt ’s morgens (waarbij Gert laat zien hoe je cruesli in de yoghurt giet: veel te veel), vertrekken we om 10:00 onder een flets zonnetje richting Remouchamps. Omdat we niet bekend zijn in de omgeving heeft Mike een GPX track op zijn Garmin gezet en die route volgen we nu. Helaas hebben de Belgen hier en daar de weg opgebroken waardoor we over sintels en stenen moeten rijden. Voorwaar geen pretje (behalve dan voor de veldrijders onder ons). Na de nodige plaspauzes onderweg komen we na ruim twee uur fietsen en 60 kilometers onder de wielen in Remouchamps aan, waar de verschrikking van de dag op ons wacht: de La Redoute. Iedereen komt fietsend in zijn eigen tempo boven, en boven maken we een paar foto’s.  Na de Redoute slaan we linksaf en nemen de lange afdaling richting Aywalle waar we even neerstrijken op een terras om bij te tanken. Op de terugweg gaat de zon steeds meer schijnen en welgemoed rijden we weer terug richting de Nederlandse grens waarbij hier en daar nog wat hellingen en opgebroken wegen bedwongen worden. Na bijna 4,5 uur en 120 km op de fiets komen we moe en voldaan alweer via de Loorberg bij ons logies aan. Voor drie renners was het echter nog niet genoeg: zij knopen er nog een uurtje trainen aan vast. De anderen volgen op de lokale Limburgse zender de Volta Limburg Classis, die vlak langs blijkt te komen. Leuk om te zien dat zij over dezelfde wegen rijden als wij. De lekke band van de dag komt op naam van Arjan van der Ham.

Zondag 7 april

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt is het tijd voor de laatste rit van het trainingskamp. Omdat er al een flink aantal kilometers gemaakt is, en we op tij naar huis willen, staat er voor vandaag een korter rondje van ongeveer 65 kilometer op het programma. Ook deze keer is Mike weer de navigator met een mooie route door het Limburgse land. Vanwege het prachtige weer rijden we allemaal in een korte broek, behalve… Gert. Die fietst tijdens trainingen alleen boven de 20 graden in een korte broek. Als eerste gaan we naar de Camerig, ook weer een mooie lange beklimming waar je lekker in je ritme komt. Daarna komen er een paar onbekende hellingen (die beslist niet in de Amstel Gold Race zitten) en  in Sibbe nemen we even de tijd voor een koffie met rijstevlaai.

Wel frappant om te zien: aan een naburig tafeltje zit een groep toerfietsers die er al lekker gezellig zitten als we aankomen, en er nog steeds zitten als wij weer weggaan. Via Valkenburg (nu niet de Cauberg) en Maastricht rijden we weer terug naar Slenaken, waarbij nog een paar mooie maar onbekende hellingen onder de wielen doorschuiven, met als laatste alweer, jawel, de Loorberg. De lekke band van de dag komt op naam van Eddie van der Grijn. Daarmee was het trainingskamp ten einde. We hadden prachtig fietsweer, het was super gezellig en de locatie was top. Nu kunnen we een prachtig seizoen rijden.

Leave a Reply

   Banner     Banner

Club van 100

Daniel Blokland


Bert Den Hartog


Familie Willemse


P.G. Rietveld


Peter Mesker


Annette Van den Dool


Ton Plieger


Familie van Kerkvoorde


Aco Wallaard


Tim Pijpers


Harry Löwik


Aart Stek


Jan de Groot


Wim Rietveld


GTV 1987


1005


Ook lid worden van de club van 100? Mail naar clubvan100@janvanarckel.nl