Toerclub ontvangt Johan van der Velde

17:05 11-17-2018 - By Jan de Bruin - View Comments

De leden van de Toerclub konden tijdens de Eindejaarsavond van afgelopen vrijdag genieten van het levensverhaal van ex-profwielrenner Johan van der Velde.

Van der Velde vertelde hoe hij als jonge jongen is begonnen bij de adspiranten en langzaam aan in de loop der jaren steeds beter werd. Vooral omdat hij wielrennen leuk vond en een groot doorzettingsvermogen had. Bij de amateurs kwam hij op aanbeveling van Rini Wagtmans in de selectie van de Tour de l’Avenir en werd daar meteen tweede.

Als beloftevolle renner kreeg hij een contract bij de Raleigh ploeg van Peter Post waar hij zijn bijdrage heeft kunnen leveren aan de meest succesvolle jaren van het Nederlandse wielrennen. In 1980 was hij de meesterknecht van Tourwinnaar Joop Zoetemelk en twee jaar later werd hij zelf nog derde in het eindklassement.   

Na een succesvolle periode in Italië kwam een duistere periode in zijn leven. De vele maanden van huis en het missen van de geboorte van zijn jongste zoon gingen hun tol eisen.

Johan vertelde openhartig hoe hij amfetamine ging gebruiken om zich sterk te voelen. Dat werkte averechts op het wielrennen. Van trainen kwam niet veel meer terecht maar de pillen gaven hem het idee dat hij de hele wereld aan kon. Dat ging goed tot hij in de Ronde van Italië zoveel stress kreeg dat hij uit het hotel is gevlucht en de volgende dag thuis zat. Einde wielercarrière.

De achterzijde van de medaille werd uitvoerig belicht. Heel openhartig gaf Van der Velde een inkijk in zijn moeilijke periode, maar hij kan uiteindelijk toch tevreden terugkijken. Al deze ervaringen hebben hem geestelijk rijker gemaakt.

DeToerfietsers toonden na afloop veel waardering voor de wijze waarop Johan van der Velde zijn verhaal zo openhartig vertelde.

Foto's van deze avond zijn te vinden onder de knop <Foto's> in de linkerkolom op deze site.

Leave a Reply

   Banner     Banner