Team B.E.L.nl stelt zich voor

10:30 06-2-2021 - By Jan de Bruin - View Comments

Onlangs lieten we weten dat drie leden van Jan van Arckel op 28 juni gaan deelnemen aan het open Europees Kampioenschap Mountainbike voor Nieuwelingen in Pilsa, Aosta Vallei, Italië.

Zij zullen zich presenteren als Team B.E.L.NL.

Graag willen de individuele rijders nader aan u voorstellen:

Hallo, ik ben Björn van Waardenburg. De ‘B’ in Team B.E.L. NL. Ik ben 14 jaar woon in Rhoon (bij Rotterdam) en doe VWO 3 op het Lyceum Rotterdam.Ik mountainbike sinds 2014. Ik herinner mijn eerste keer nog heel goed: samen met mijn vader rijden op een besneeuwd en stijf bevroren parcours in Dorst. Niet te doen! Én toch vond ik de sport zo leuk dat het nog altijd doe. Ooit begonnen bij RWV De Spartaan, maar al snel de overstap gemaakt naar Dirty Hill vanwege meer (wedstrijd)gerichte trainingen. Vorig jaar opnieuw een overstap gemaakt naar RWV Jan van Arckel en opgenomen in het opleidingsteam.

Waarom deze sport? Anders dan bijvoorbeeld bij wielrennen, ben je bij mountainbiken niet alleen bezig met hard fietsen, maar moet je ook gefocust blijven op ‘wat er voor je wielen komt’ en juiste rijtechniek toepassen. Daardoor wordt het nooit saai en kun je je hoofd helemaal leegmaken. Door in je eentje bekende rondjes steeds sneller te rijden. Of door samen met de JvA trainingsmaatjes er op uit te gaan en elkaar uit te dagen. Hoe lang rijd je al wedstrijden? In 2016 ben ik begonnen mee te doen in de MTB Cup Zuid-Holland en de Jan van Arckel Wintercompetitie. In 2017 gestart in de Landelijke Jeugd Competitie in categorie 4. Dat viel toen best tegen, maar in categorie 6 en 7 had ik mijn drive helemaal gevonden en kon meedoen voor de top 10.

Op welke prestatie ben je het meeste trots? 9e plek in de LJC wedstrijd op de VAM Berg in categorie 7. Door slechte loting, moest ik achteraan starten maar kon me juist op dat zware klimparcours heel goed naar voren terugvechten.

Wat is je sterkste kant op de fiets of in de wedstrijd? Klimmen en een constant tempo rijden gedurende lange tijd. Waar anderen in de 2e helft vaak inzakken is dat juist mijn moment. Dan kan ik door kan blijven gaan of zelfs nog versnellen.

Waar ben je minder sterk in? Starten en sprinten. Ik ben minder sterk op explosiviteit. Gelukkig is hier ook veel aandacht voor in de trainingen met het opleidingsteam. En de wedstrijdduur wordt steeds langer, bij hogere categorieën, waardoor ik dit nadeel weer kan compenseren.

Wat verwacht je van Pila? Het lijkt mij een grote ervaring om in het buitenland deze wedstrijd te kunnen rijden en je te meten met alle toppers vanuit heel Europa. Een kans die je moet nemen! Ik hoop hier veel plezier te hebben met mijn JvA teamleden en vrienden. En vooral ook veel te leren en ervaringen op te doen die mij beter maken voor latere wedstrijden.


Hallo, ik ben Elena Poppelaars. De ‘E’ in Team B.E.L. NL. Ik ben 15 jaar woon in Sleeuwijk en doe havo 3 op het Lyceum Oude Hoven in Gorinchem. Ik mountainbike (nog niet bij Jva) sinds eind 2014 (als ik mijn ouders moet geloven eigenlijk al vanaf mijn tweede jaar … op de Sallandse Heuvelrug denderde ik lachend met mijn loopfietsje al van een behoorlijk steil bospad naar beneden over boomwortels en kuilen dusdanig hard dat mijn vader me zelfs rennend in volle vaart al niet kon bijhouden –hihi).   Het fietsen zit al lang in mijn bloed, op mijn vijfde fietste ik al kletsend (zoals velen mij kennenJ) 25 km weg op de Veluwe (heuveltje op en heuveltje af). Vanaf mijn zevende deed ik mee aan de Rabobank Dikke Bandenraces in Altena. Niet geheel onverdienstelijk mag ik zeggen: op mijn eerste NK werd ik vijfde, op mijn achtste (2014) en negende jaar (2015) mocht ik me zelfs twee keer Nederlands kampioen noemen J. In het winterseizoen 2014-2015 ben ik begonnen met de JvA wintercompetitie en daar is de basis gelegd voor het mountainbiken. Toch startte ik in 2015 na twee lessen MTB met het wielrennen bij Jan van Arckel, want dat ging harder haha. Maar na een aantal mini wegwedstrijden stapte ik over naar het MTB-en (minder wind en meer technische uitdaging). Lekker in het bos en het veld spelen met de fiets is echt mijn ding. Waarom deze sport? Mijn uitdaging in deze sport is net als bij Björn de juiste rijtechniek toepassen. Elk parcours is anders en elke keer dat je rijdt is het weer anders (zon of regen geven andere uitdagingen). Ook samen met de JvA trainingsmaatjes er op uitgaan en elkaar uitdagen zijn voor mij de leuke kanten van deze sport.. Hoe lang rijd je al wedstrijden? In 2017 ben ik begonnen mee te doen aan de Landelijke Jeugd Competitie in categorie 3. Dat ging gelijk best lekker. Ik reed overall tussen de jongens mee in de top 12 en als meisje werd ik 3e op het NK. In categorie 4 en 5 werd ik beide keren op het NK 2e en tussen de jongens in de top 10. Ik had in categorie 5 zelfs kans op de Nederlandse titel.   Op welke prestatie ben je het meeste trots? In de LJC wedstrijd in Breda alwaar ik in een felle battle won van mijn grootste concurrente Mae Cabaca in categorie 5. Ik was die keer echt de sterkste en won met een eerlijke strijd. Wat is je sterkste kant op de fiets of in de wedstrijd? Duur, technisch, klimmen en niet opgeven: doorbijten als het pijn doet. Mijn eerste ronde is meestal niet de beste, moet wat meer op gang komen en daarna kom ik op stoom en ga ik ‘hengelen’. Waar ben je minder sterk in? Mijn zenuwen van tevoren onder controle houden en kunnen blijven eten op de wedstrijddag. En daarnaast dus mijn eerste ronde … Gelukkig trainen we met het opleidingsteam goed op hartslag, waardoor mijn basissnelheid (nog) hoger wordt. Dit helpt mij ook om mentaal sterker te worden. Wat verwacht je van Pila? Alleen al een wedstrijd mee te doen in het buitenland vind ik al een gave ervaring. Hoe leuk is het dan om dat te doen met je eigen fietsmaatjes, waar ik al jaren mee rijdt! Daarnaast hoop ik hier mentaal ook van te mogen groeien en inderdaad met zoveel leeftijdgenoten en toppers in het MTB op Europees niveau te mogen meedoen. Een superkans, waarvan ik hoop veel te leren en straks te kunnen gebruiken in de wedstrijden bij de nieuwelingen in de 3 Nations Cup.
Hallo, ik ben Luuk Viveen. De ‘L’ in Team B.E.L. NL. Ik ben 14 jaar woon in Woudrichem en doe de Havo op de Oude Hoven in Gorinchem. Ik mountainbike sinds 2018 bij RWV Jan van Arckel. Na de eerste wintercompetitie wist ik het zeker, Ik wilde hier graag verder in. Op zoek naar een geschikte fiets en veel trainen. Sinds vorig jaar train ik bij het nieuwelingen opleidingsteam van Jan van Arckel , dit doe ik met veel plezier. Waarom deze sport? Toen ik nog jonger was vond ik het al een leuke sport. Na eerst veel andere sporten te hebben uitgeprobeerd wilde ik toch echt gaan mountainbiken. Heerlijk bezig zijn in de buitenlucht, kracht, techniek, samen met andere trainen.  Hoe lang rijd je al wedstrijden? In 2018 ben ik begonnen met het rijden van wedstijden, dat was de wintercompetitie van Jan van Arckel  In 2019 ben ik gestart met het rijden van de landelijke wedstrijden. Op welke prestatie ben je het meeste trots? De 11e plaats bij de LJC in Oldebroek. Door een slechte loting startte ik  op de laatste rij en door een constant tempo te rijden lukte het mij in de laatste ronde de 12e plaats te bereiken. In de eindsprint behaalde ik de 11e plaats. Wat is je sterkste kant op de fiets of in de wedstrijd? Klimmen, sprinten en constante kracht niveaus houden tijdens de wedstrijd. Waar ben je minder sterk in? Op een erg losse ondergrond rijden. Wat verwacht je van Pila? Het lijkt mij een erg leuk avontuur om in het buitenland een Ek kunnen rijden tegen mensen uit andere landen en zo ervaring op te doen en te leren. Ik hoop  op een gezellige sportieve week met mijn teamleden en vrienden en een mooie prestatie waar we trots op kunnen zijn.    

Leave a Reply

   Banner     Banner

Club van 100

Ton Plieger


Bert Den Hartog


Wim Rietveld


P.G. Rietveld


Daniel Blokland


Aco Wallaard


Familie Willemse


Peter Mesker


Annette Van den Dool


Harry Löwik


Familie van Kerkvoorde


Jan de Groot


Tim Pijpers


Aart Stek


GTV 1987


1005


Ook lid worden van de club van 100? Mail naar clubvan100@janvanarckel.nl