Het EK avontuur in Pila

11:43 07-17-2021 - By Jan de Bruin - View Comments

Een paar weken geleden plaatsten we hier een bericht over team B.E.L. NL. bestaande uit Björn van Waardenburg (B), Elena Popelaars (E) en Luuk Viveen (L) dat mee ging doen aan het Europees Kampioenschap MTB voor jeugd (U17) in Pila (Aosta Vallei) in Italië. Wat een week was het! En wat een geweldige ervaring.

Op zondag wordt het parcours verkend. Met de lift naar boven naar een ronde van ca 3km met 110 hoogtemeters per ronde, met rocks, drops, wortelpaden, klimmetjes van 25-30%. Echt wel een ander kaliber parcours dan we in Nederland gewend zijn.

De maandag werd gebruikt om de nodige Corona maatregelen te vervullen.

De eerste wedstrijddag was op dinsdag: De tijdrit!

Elena mocht voor Team B.E.L. NL het spits afbijten en kwalificeerde zich als 32e dame van de 113 deelnemers en kwalificeerde zich daarmee voor de XCE.

Bij de heren schoot Luuk na de start uit z'n pedaal. In een race als deze heeft dat direct gevolgen voor je resultaat. Helaas niet verder gekomen dan een 151e plek van 220 deelnemers. Björn mocht direct na Luuk. Erg gespannen en ook wat last met ademhaling vanwege de hoogte. Hij houdt meer van zwaar en lang, maar reed toch voor zijn doen een nette race met helaas slechts een 194e plek.

Woensdag stond de Team relay (XCR) op het programma. Een teamestafette waarbij ieder teamlid één volledige ronde ‘op max’ moet rijden. Met 108 teams aan de start i.c.m. met heel veel single tracks in het parcours is dat best een uitdaging.

Uiteindelijk als 61e, en als 2e Nederlandse team, gefinished.

Een stream van de Team relay is hier te vinden: UEC - MTB youth 2021 (Pila- Aosta Valley) Staffetta esordienti e allievi - YouTube (vanaf 2:56:00 de race van U17 en o.a. op 3:31:20 is JvA goed in beeld!)

Donderdag staat de Eliminator (XCE) op het programma. In heats van steeds vier rijders die tegen elkaar strijden op een kleine ronde van ca 800 meter, waar de eerste twee doorgaan naar de volgende ronde. Deze wedstrijd was alleen voor Elena, omdat de heren zich hiervoor niet hadden gekwalificeerd. Elena moest in haar eerste heat gelijk aantreden tegen de nr. 1 en de regerend Europees kampioen. Dat zet gelijk de druk er op. Ze streed voor wat ze waard was en werd derde van haar heat. Jammer genoeg maar één heat kunnen rijden, maar wel een ervaring rijker én een 24ste plek in Europa is natuurlijk ook best iets om trots op te zijn. Een video van haar heat: https://1drv.ms/v/s!AplAUtMJ1RxugfkJF7a6r5MprqPvdA

Na een rustdag op vrijdag volgde zaterdag het klapstuk van het evenement: de XCO! 3 ronden (meisjes) of 4 ronden (jongens) afzien op dit loodzware parcours.

Björn mocht,  met dank aan z'n snelle ronde uit de team relay, vanaf plek 48 starten. Luuk startte vanaf plek 80. In de eerste ronde had hij dit al ruimschoots goed gemaakt. Björn hield de eerste ronde z'n startplek vast, wat al een mooie prestatie was, gezien de grote hoeveelheid deelnemers (105) in het veld en de onvermijdelijke opstoppingen. Luuk daarentegen had in de eerste ronde al veel goed gemaakt en zat vlak achter Björn. Voor Björn werd de tweede helft erg zwaar en hij zakte naar de 68e positie, wat overigens nog steeds een mooie plek was.

Luuk na z'n spurt in de eerste ronde steady doorgereden. Hij had zelfs nog de energie om met een eindsprint nog 3 plekken te pakken. Als 57e gefinished. Echt top gedaan! Van de 5 Nederlanders in deze categorie behoorden zij tot de snelste 3 die de wedstrijd helemaal uit mochten rijden. De laatste 2 Nederlanders die normaal op hetzelfde niveau als Luuk en Björn rijden mochten niet meer starten aan de laatste ronde.

Toen was de beurt aan Elena. Zij mocht vertrekken vanaf de 11e positie in een iets kleiner startveld (50). Met de start iets teruggezakt naar 17e plek. In ronde twee kreeg ze schakelproblemen waardoor haar lichtste versnellingen niet meer gebruikt konden worden. Die heb je echt wel nodig op een ronde als dit. Op kracht de laatste 1,5 ronde uitgereden. Toch nog als 22e gefinished. Ook met deze prestatie mooi in het middelveld geëindigd, wat zeker geen schande is, het is wel een EK!

Tot slot

Intussen zijn we weer terug in Nederland. Het avontuur zit er helaas weer op en we kijken terug op een geweldige week. Volgend jaar weer, maar dan in Zwitserland!

Een uitgebreide versie van dit verslag met foto's verschijnt in het septembernummer van ons clubblad.

Leave a Reply

   Banner     Banner

Club van 100

Jan de Groot


Tim Pijpers


Aart Stek


Ton Plieger


Bert Den Hartog


Wim Rietveld


P.G. Rietveld


Daniel Blokland


Aco Wallaard


Familie Willemse


Peter Mesker


Annette Van den Dool


Harry Löwik


Familie van Kerkvoorde


GTV 1987


1005


Ook lid worden van de club van 100? Mail naar clubvan100@janvanarckel.nl