Onze Elite/Beloften in de Ardennen Challenge

10:41 04-14-2018 - By Jan de Bruin - View Comments

Arden Challenge etappe 1 –  ups and downs

Dinsdag 10 april zijn we met de ploeg afgereisd naar de Ardennen voor 5 dagen koers. Voor Jan van Arckel staan hiervoor de volgende zeven renners aan de start: Jasper Kiburg, Derek Heek, Antonie van Noppen, Thom Stuij, Arno Kleinjan, Jarri Stravers, Stefan Verhoeff. Daarnaast zijn Trudie Haksteen, Dineke & Gerard den Hartog en Peter ten Kulve mee voor de vertrouwde goede verzorging. Voor het avondeten nog snel een rondje lostrappen met hier en daar een imponerend sprintje. Na een  verhaaltje over Inktvissen en Octopussen konden we gaan slapen.

Na een minuut stilte vanwege het overlijden van Michael Goolaerts in Parijs-Roubaix vertrokken we voor 125 kilometer afzien. Eindelijk koersen met zomers omstandigheden, stralend zonnetje, zacht briesje en 20 graden. Op de tweede beklimming van de dag reden er 12 renners weg uit het peloton die goed samenwerkten. In het peloton verliep de samenwerking daarentegen nog niet optimaal en waren er een aantal naar straaljagers aan het kijken. Veel waren waarschijnlijk bang voor de Mur St Roch die op 65 kilometer na het vertrek lag.

Deze muur heeft stijgingspercentages van rond de 18 procent. Zo stijl dat Antonie zijn ketting kapot trapte, mensen van links naar rechts reden en auto’s werden omgeleid. Na deze klim was het al in enkele groepjes gebroken, waarna vervolgens Jarri, Arno, Derek, en Stefan nog voorin waren te vinden. Op het plaatselijke rondje van 12 kilometer brak het vervolgens in stukken.

Stefan reed mee in het eerste peloton van 18 man achter de kopgroep aan. Arno had het moeilijk, waarbij we niet mogen vergeten dat hij niet de beste voorbereiding had. Derek en Jarri bleven in het peloton. De groep van Stefan groeide nog naar 30 man en kwam op de finish op 15 seconden van de kopgroep. Stefan perste er nog een goede sprint uit en wist als 13e te finishen. Jarri werd 59e en Derek werd 88e. Thom, Arno, Antonie, Jasper haalde helaas niet de finish niet.

‘S avonds na het eten zijn de plannen weer gemaakt voor de volgende dag, de sprint etappe.

To be continued

Arden Challenge etappe 2 - nieuwe ronde, nieuwe kansen

Donderdagochtend 12 april 2018.

De renners van Jan van Arckel worden wakker in het mooie landschap rondom Mabompré. Het is rustig aan de ontbijttafel, want vandaag liegt het routeboek er niet om. Twee zware beklimmingen in de eerste vijfentwintig kilometer. "Het is gewoon overleven in het begin" en "Nieuwe ronde, nieuwe kansen" klinken heen en weer.

Arno, Antonie, Derek, Stefan, Thom, Jarri en Jasper maken zich op voor de tweede rit in de Arden Challenge. Honderdvierentwintig loodzware kilometers liggen op ons te wachten in Rouvroy, verdeeld over een grote omloop en vier keer een kleine omloop. Het zwaartepunt ligt in het begin op de Côte de Gérouville en de Côte de l'Abbave d'Orval, maar de reperterende klimmetjes in de plaatselijke omloop voelen elke ronde steeds zwaarder aan. De moraal is hoog.

Om twee uur werd het startschot gegeven, maar na vier kilometer werd het peloton stil gelegd omdat de eerste jury-auto achterop was geraakt. Enkele minuten later werd de koers dan echt vrij gegeven. De eerste beklimming werd hard omhoog gereden, maar leverde geen problemen op. De tweede beklimming bleek voor enkele Jan-van-Arckel renners een zware opgave. Thom lukte het net niet om aansluiting te vinden op de top, ondanks de aanmoedigingen van Arno. Jasper kon, eveneens met wat hulp van Arno, wel de benen vinden. Stefan, Jarri, Antonie en Derek reden straf van voren.

Met z'n zessen haalde we de plaatselijke omlopen. Omdat Stefan kort staat in het jongeren klassement was het noodzaak goed van voren te zitten. Arno reed in de laatste ronde solo weg. Ondanks het afstopwerk werd hij op het laatste klimmetje van de dag teruggepakt. Het zou een massaspurt worden. In de laatste bocht was een grote valpartij, maar gelukkig lag er niemand van ons bij. Jarri, Stefan en Antontie zaten er vóór en sprintten voor hun klassement. Derek, Arno en Jasper hadden hinder van de valpartij, maar sprintten voor de vorm nog mee.

Morgen weer een zware etappe, ditmaal in Erezée. We houden het goede gevoel vast en gaan morgen weer knallen!

De daguitslag:

Jarri 7e

Antonie 21e

Stefan 23e

Klassement:

Stefan 10e en 4e jongere
Arden Challenge etappe 3 - handhaving in het klassement

Het was tijd voor de etappe over La Roche. Altijd een scherprechter in de arden challange. Vol goede moed stonden we weer aan de start. Het parcours was al tien keer doornomen. Wat blijkt, op het plaatselijke rondje gaat het gebeuren. In 8km een klim van 1.5km en een muur van 1km. Toch blijkt het anders te lopen. Een groep van tien man rijdt weg op La Roche en deze halen het tot de finish.

Daarachter streden de mannen van Jan van Arckel voor het klassement van Stefan. Daarnaast was er nog een mogelijkheid voor een korte uitslag. Zes keer moest het plaatselijke rondje gereden worden en elke ronde ging het meer pijn doen. Met enkele uitlooppogingen van arno en Antonie proberen ze een sprint te vermijden maar toch liep het hierop uit. Daarin wist Stefan 25e worden en hij behield hiermee zijn derde plaats in het klassement.

Voor Jarri was het op de eerste klim helaas al over nadat zijn deraileur in de spaken vloog. Jasper en Thom moesten op La Roche passen en konden de aansluiting met het peloton niet meer vinden. Derek overleefde de slag van Erezee wel en eindigde mooi in het peloton.

Leave a Reply

   Banner     Banner