NK jeugdwielrennen 2016

21:20 06-6-2016 - By Jan Theo Spijker - View Comments

Zaterdag 4 juni. Bij negen JvA renners stond deze datum op de kalender roodomcirkeld. Het is de dag van het NK Jeugdwielrennen. En dus werd er al op tijd afgereisd naar Reeuwijkbrug - bij Gouda - om zich op te maken voor de wedstrijd van het jaar. Om 8.30u, het was nog wat mistig, was de JvA tent al opgezet door de familie van Rees want Christiaan mocht het spits afbijten vandaag. De organisatie had een prachtig parcours uitgezet in de vorm van een 8 met een lengte van 2,7 km. Één ding ontbrak er in Reeuwijk en dat was de wind. Met lange snelle stukken erin was er geen ontsnappen aan en het zou dus in veel categorieën uitlopen op een sprint.

categorie 4 Jongens - Christiaan van Rees
Voor Jan van Arckel was Christiaan van Rees de eerste die van start ging. Christiaan mocht zich als 25e opstellen en had dus als eerste de opdracht om voorin te komen. Dat lukte vrij snel en zo was dat in ieder geval onder controle. In de koers was het daarentegen vrij saai, alles bleef bij elkaar. Af en toe werd er wat doorgetrokken maar daar bleef het bij. Christiaan reed voornamelijk voorin in het peloton.
Halverwege  de laatste  ronde zat hij op de eerste rij. Net voor de laatste bocht was het Tim van der Poel uit Papendrecht die als eerste aanging. Even leek hij er met de winst vandoor te gaan. Hij had een gat van zo'n 20 meter geslagen met Axel Roks, Tobias Kool en Christiaan daar achter. Axel Roks had echter nog een geweldige explosie en kwam overtuigend als eerste over de meet. Tobias pakte het zilver en de 3e plek was voor Christaan!

Categorie 4 Meisjes - Anna van der Meiden
Met startnummer 23 stond Anna niet direct vooraan, dus haar eerste missie was om zo snel mogelijk naar voren te schuiven. Dat lukte al snel en deze positie wis ze ook gedurende de wedstrijd vast te houden. Tijdens de wedstrijd waren er verschillende ontsnappingspogingen, die steeds door het alerte peloton werden achterhaald. Hierdoor zat er een behoorlijk tempo in de wedstrijd. De wedstrijd eindigde in een massasprint. In alle hectiek om een goede uitgangspositie te bemachtigen, werd Anna nog tegen de stoeprand gedrukt waardoor ze wat snelheid verloor.
Desondanks eindigde ze de wedstrijd op een verdienstelijke 9e plaats.

categorie 5 Jongens Nick Klijn
Nick had met startnummer 40 een plek in het midden van het startveld. Ook in deze categorie bleef alles bij elkaar, het complete peloton finishte binnen een halve minuut. Nick kwam in de sprint als 26e over de streep. Waarmee hij met een goed gevoel terug kan kijken op dit NK

categorie 5 Meisjes - Rosanne van Rees
Rosanne had een goede start, zat lekker voorin en er was alle hoop op een mooie uitslag. Maar halverwege de tweede  ronde sloeg het noodlot toe: Rosanne raakte betrokken bij een valpartij en ging onderuit. Hoewel ze rap weer op de fiets zat met een beurze heup was het peloton gevlogen. Wat restte was maken wat ervan te maken valt nog en dat deed Rosanne. De een na de ander haalde ze in en zo bereikte ze toch nog de tweede groep. Hier pakte ze duidelijk  de leiding en zorgde er mede voor dat er serieus werd doorgereden. Rosanne kwam uiteindelijk als 35e over de finish.

categorie 6 Jongens - Jochem Woudenberg, en Jens Bassa
Jochem had een startplek achteraan. Maar waar Jochem aan het begin van het seizoen het peloton al snel moest laten gaan, wist hij op het NK goed in het peloton mee te komen! 
Jens had enorme zin in het NK en had zich een plaats in de top 10 bedacht, wat gezien zijn huidige vorm zeker niet onmogelijk was. Zijn startpositie was niet super, maar al na 1 ronde reed hij mee voorin het peloton. Ondanks de warmte en de hoge snelheid wist hij zich goed staande te houden. Helaas hield hij net voor de finish zijn benen te vroeg stil en werd hij net voor de streep nog gepasseerd, wat resulteerde in een knappe, maar voor Jens zelf teleurstellende 11e plaats. Jochen finishte achterin het peloton op een 48e plek. Direct al aan het NK kunnen deelnemen en zo goed mee kunnen komen, knap gedaan.

categorie 7 Jongens - Luuk Spijker
In categorie 7 stonden 75 potige kerels aan de start. Luuk had startnummer 72, wat betekende dat hij helemaal achteraan op de 7e startrij stond. Dus goed in de oren geknoopt om alles te geven om de eerste ronden naar voren te sprinten. En dat lukte. Al gauw zat Luuk goed voorin om zo indien mogelijk mee te kunnen zitten in een ontsnapping. Niemand wist echter weg te komen en met een kleine 60 renners nog in het peloton ging het de laatste ronde in.
Het werd behoorlijk dringen op het bochtige circuit met bruggetjes en wegversmallingen. Luuk moest één keer vol in de remmen en wist met een mooie manouvre een valpartij voor hem te ontwijken maar moest daardoor zijn plek voorin prijsgeven. In de sprint wist hij de aftredend Nederlands Kampioen nog te af te troeven en finishte hij op een mooie 19e plaats.
Hij kon gelijk verslag uitbrengen op de lokale zender Radio A-FM, die hem ook de week ervoor al uitgebreid had geïnterviewd over zijn NK deelname. Tja, ook dat hoort er bij bij het leven van een sporter 😉
IMG_1307

categorie 2 Jongens - Daan Hartog en Mees Bassa
Na categorie 7 werd het parcours omgebouwd voor de categorieen 1 en 2 en pas aan het eind van de dag waren Daan en Mees aan de beurt. De lucht werd al wat dreigend maar gelukkig bleef het droog. Mees was zaterdag al vroeg uit de veren. Om 7.00 uur zat hij al geheel in JvA tenue klaar om naar het NK te gaan. Helaas voor Mees moest hij tot 17.50 uur wachten tot hij zijn kunsten kon vertonen. Tegen de tijd dat hij eindelijk aan de beurt was, was hij geveld door de hitte en was al zijn energie al opgegaan aan het springkussen wat vlak langs het parcours stond.
Dapper heeft hij de wedstrijd gewoon uitgereden en werd net op de streep nog geklopt, hij werd 33e.
Maar hij was er weer bij en dat is toch knap, 8 jaar oud en je 2e NK rijden. Daan had blijkbaar zijn krachten gespaard want hij reed een sterke wedstrijd en wist er een mooie 10e plaats uit te halen!
13332897_10204826353337456_9155115254188966594_n

Onze hof-fotograaf Jan de Bruin was ook van de partij, kijk voor een reportage bij 'Foto's'

We kunnen terugkijken op een mooi evenement, voor Luuk z'n laatste NK bij de jeugd en de rest - en wie weet nog meer JvA jeugd -  zien we hopelijk volgend jaar weer op het NK in Amersfoort.

Leave a Reply

   Banner     Banner