Interview Plieger Sport

9:50 05-1-2017 - By Jan de Bruin - View Comments

Interview Plieger Sport

<door Wilma de Moel>

Aan de koffietafel bij Plieger Sport verveel je je nooit. Je ontmoet er in een uurtje tijd bijna de volledige familie, krijgt er les van Gerrit over wielrennen en verantwoorde lunches en je ziet ook hoe alles om hem heen verdampt als de kleinkinderen binnenkomen. Plieger Sport sponsort Jan van Arckel al vanaf 1986.

Het verhaal start met de 2e generatie Pliegers Moniek en Gerben. Gerrit heeft de zorg voor de kleine Daan, de zoon van Gerben, op zich genomen.

Het bedrijf hoort vrij actief bij het leven van Gerben en Moniek. Gerben: “Het is bijna ons leven, als ik niet in de winkel ben dan heb ik wel een workshop of sta ik langs de koers. Of bijvoorbeeld een avond zoals vorige week woensdag met de jeugd van Jan van Arckel. Bijna 24/7, bijna alles heeft met wielrennen te maken.”

Doe je daarnaast ook nog andere dingen? Moniek: Ik doe nog aan Zumba en 3xB, Gerben is zelf meer aan het wielrennen. Op woensdagen fietst hij met een groepje mee. Verder gaat de tijd naar familie en kinderen. Voor Gerben vragen zijn zoons Daan en Vince veel aandacht en dat is belangrijk.”

Ben jij zo’n family man? Gerben: “Dat moeten anderen zeggen, maar dat heb ik wel van huis uit meegekregen. Ik ging van jongsaf met mijn vader naar de koersen. En als we nu op zondag uit gaan eten, dan eten we met de hele familie een pannenkoekje. Hoeveel meer mag je met familie zijn? In de winkel heeft dat ook een enorm voordeel, want de kinderen hoeven niet naar de opvang.” Moniek: “Noël en Manu stonden hier in de box, dus die zijn hier ook volledig opgegroeid.”

Hoe zijn jullie bij het bedrijf gekomen? Gerben: “Dat is vanzelf gegaan. Eerst op zaterdagen en op de avonden. Als kleine jongen was ik al bezig om dingen schoon te maken en met stuurlintjes. En dat werd steeds meer en vanaf 1999 werk ik hier fulltime” Moniek werkt al vanaf 1988 in de winkel. Zij is vanaf het begin betrokken geweest. De afgelopen 30 jaar zijn voor haar voorbij gevlogen. Ze heeft de winkel zien groeien vanaf het begin. Toen ze begon stond haar vader in de werkplaats en hij deed de verkoop. Moniek en haar moeder deden de winkel. Het assortiment is altijd sportgericht geweest, maar door de jaren heen is Plieger Sport van een breed assortiment met schaatsen en hardloopschoenen veranderd in een échte racespecialist. Gerben: “Nu is race een grotere markt dan vroeger, want er rijden veel meer mensen op een racefiets. Mensen zijn ook meer met hun gezondheid bezig en de gebruikers komen ook uit meerdere invalshoeken binnen, zoals vanuit de spinning.”

Wat heb je in 2017 nodig om klanten te binden? Gerben: “Vernieuwen en activiteiten organiseren. De klant van nu wil testen en informatieavonden. Beleving is hierbij een belangrijk item. Daarom besteden we vanuit de fabrikanten ook veel aandacht aan de presentatie van de producten. Alles is daarbij op elkaar afgestemd. Specialized biedt bijvoorbeeld een compleet pakket met kleding en accessoires, dat allemaal bij elkaar past. Alles wordt meer rondom een wielrenner gebouwd.”

Wat zijn de raakvlakken met Jan van Arckel? Gerben: De echte wedstrijden hebben sowieso veel raaklakken. Daarnaast verkopen we ook de producten, die echt belangrijk zijn voor de wielrenner. Wat je nu ook gaat zien is, dat ze bijvoorbeeld letten op eiwitten. Voeding wordt dus in dat complete plaatje steeds belangrijker. We hebben daarin een compleet assortiment van 3Action en PowerBar. In de advisering hebben we vorig jaar bijvoorbeeld een avond over voeding georganiseerd. Zo’n avond doen we ook met trainen op hartslag of vermogen. Daar leren wedstrijdrijders veel van.

Nog nieuwe dingen? Gerben: “We hebben geïnvesteerd in Bike Fitting. Daarbij meet je iemand eerst helemaal statisch op en dan kijk je met een 3d analyse hoe hij beweegt beoordeel je de wensren van de klant. Je kunt zien waar de limiet van de sporter ligt of waar de mogelijkheden van iemand met een beperking liggen. Zo hadden we iemand met kunstknieën. Voor de ontlasting van de knieën moesten we een aanpassing op de plaatjes maken, zijn zadelhoogte veranderen en een terug stand in het zadel maken.”

Voor info: www.bikefitting.com

Wat kun je er verder allemaal mee? Gerben: “Na zo’n test is de houding voor 99% goed. Door de jarenlange ervaring corrigeren we die laatste procent. Hiermee kunnen we voor de renner klachten voorkomen. Met de uitslag gaan we in gesprek met de klant. Iedereen kan zo’n test laten doen. Wedstrijdrenners halen hiermee meer rendement uit hun training. Zo’n onderzoek kost een paar uur. Op de prijs van de test geven we bijvoorbeeld korting als mensen een fiets kopen.”

 
“Als wedstrijdrenners op zaterdagavond met een kapotte fiets stonden, dan was er op zondag een andere.”
Hoe belangrijk is service voor Plieger Sport? Gerben: ‘Dat is altijd heel belangrijk geweest. Als wedstrijdrenners op zaterdagavond met een kapotte fiets stonden, dan was er op zondag een andere. Dat kan nog altijd, maar omdat we nu met een groter team zijn, kunnen we dat meer in de openingstijden oplossen. Het Plieger team bestaat uit 8 man/vrouw, waarvan 5 van de Plieger familie: Marco, Moniek, Gerben, Gerrit en Willy. Jesse, Gert en Joost werken daarnaast nog in de werkplaats. Moniek, Gerrit en ik zitten als actieve ondernemers in de VOF vanaf 1.1.2015 en natuurlijk hoort Marco daar ook bij. tSja en dan wil ik toch graag ook nog een deel van het verhaal van Gerrit. Hoe krijg ik hem los van kleinzoon Daan? Gewoon een kwestie van vragen. Wanneer is het allemaal begonnen? Gerrit: “Ik ben al lid van de club vanaf het eerste uur. We zijn met de sponsoring gestart met de winkel. We waren in 1986 samen met Gunsol de eerste sponsoren van Jan van Arckel.” Hoe kijk jij naar Plieger Sport in de afgelopen 33 jaren? Gerrit: “We hebben het rustig opgebouwd tot waar we nu zijn. De ontwikkelingen hebben daarbij niet stilgestaan. Elk jaar zijn er weer nieuwe dingen, die je niet verwacht. De frames zijn door de jaren heen veranderd van staal naar aluminium, naar titanium en nu naar carbon. Op het gebied van onderdelen zijn we bijvoorbeeld met het schakelen van de buis naar stuur gegaan en nu van een elektrische schakeling naar elektrische aandrijving. De grootste verandering in het wielrennen is toch wel die van de  voeding. Vroeger reden er dames in het peloton met dikke konten, nu zijn het allemaal slanke dames.  Dan is er nog de aerodynamica. Je kunt nu in windtunnels specifieke metingen laten doen om meer uit jezelf te halen met gerichte trainingsmethodes. 33 jaar geleden begon dat net. Wij waren toen de enige, die bij aankoop van een wielerfiets de mensen opmeten, dat deed niemand.
“Vroeger reden er dames in het peloton met dikke konten, nu zijn het allemaal slanke dames.” ”
Tegenwoordig heb je speciale wielfietsen voor toerrijders, die zijn volledig afgestemd op het gebruik. Dit geldt ook voor dames. Frames zijn aangepast op de geometrie van de vrouw. Ik het altijd geroepen, dat dit belangrijk was. Dames vragen toch om een andere benadering. Vroeger had je maar één soort en kijk nu eens naar het assortiment. Het aandeel van de dames is nu 25% in de verkopen. Afgelopen zaterdag waren dat 7 van de 10 afgeleverde wielerfietsen in totaal. De leveranciers spelen daarop in en volgen elkaar. Wat is jouw mooiste herinnering aan Jan van Arckel? Gerrit: “De lange duur van de relatie. Wij waren de eerste sponsor van de club en ik ben al vanaf mijn 12e lid, dus al bijna 57 jaar. Het is allemaal begonnen op het clubrondje bij de Slagersbrug. Dit was toen ook het clubrondje van de Ronde van Gorinchem. Ik heb alle voorzitters en ander (bestuurs) leden bij de club zien komen en gaan. Mannen als Dirk Vroege en Cees Kortlever hebben veel voor de club gedaan. De keerzijde was, dat ze alles naar zich toetrokken. Door alle jaren heen zijn er altijd mensen gebleven, die zo met de club verweven waren.” Een klant komt binnen en vraagt waar hij informatie kan krijgen voor een nieuwe wielerfiets. Hij wil na jaren de draad van het wielrennen weer oppakken. “Dan ben je bij mij aan het goede adres” zegt Gerrit met zijn herkenbare glimlach. Ook dat is door alle jaren heen zo gebleven.

Leave a Reply

   Banner     Banner