Dames strijden in Healthy Ageing Tour Groningen!

19:15 04-10-2018 - By Petra van Wijgerden - View Comments

HAT (Healthy Ageing tour) Groningen!

Met ongeveer 5 koersen in de benen afgelopen weken reisde Bente, Danique, Evy, Lilly, Mylene en ondergetekende naar Groningen. Natuurlijk vergezelt met Adri (met een massage bank, liters dorstlesser en een tonnetje gels en repen), Jeroen (met fietsstandaarden, kettingolie en 20 sets wielen) en Wim (met 1000 adviezen, grapjes en bemoedigende woorden).

Op dinsdag avond mochten we ons net als de rest van het peloton voorstellen in Groningen. Wat foto’s, grappen en praatjes later maakten we ons klaar voor de eerste nacht op Pagedal (Stadkanaal).

Woensdag begon de HAT dan echt, een tijdrit over 8 km in Heerenveen. Verkennen met de fiets, inrijden op de Tacx of nog een keertje in de auto met Wim mee. Iedereen deed zijn eigen voorbereiding en had na afloop zijn eigen verhaal. Kort samengevat we waren er aan begonnen!

De tweede dag stond een rit over 131 km gepland. Met wind, veel wind. Ik wisselde mijn hoge voorwiel nog even voor een lage velg. Waar ik blij mee was toen ik schuin in de wind hing. Meteen vanaf de start klapte we erin. Mylene zat heel knap in de 2de groep maar moest deze helaas laten gaan door het moordende tempo. Ze sloot in de derde groep aan met daarin ook Danique, Evy en ik. De waaier bleek helaas te groot en er viel een groep af met Evy. Maar niet getreurd, “ongeschonden” haalde we allen de finish!

De derde dag was de dubbele dag, in de ochtend 66 km knallen met het peloton en in de middag de ploegentijdrit met zijn zessen. In de ochtend etappe waren we vol bezig in ontsnappingen te komen wat Danique uiteindelijk knap lukte door naar een wegsprongen viertal toe te rijden. Oplettend en snel als ze is pakte ze ook de sprint voor de oranje trui en mocht na de etappe op het podium!

Na de etappe snel naar huis, hapje eten, beentjes even omhoog en daarna de tijdrit verkennen met zijn zessen. Deze bleek goed recht toe recht aan , de wind was wederom de lastige factor. De rit zelf ging technisch goed maar we moesten allen toegeven dat het wel wat sneller had gekund en gemoeten. Zonde maar ook een goed leerpunt! Alsnog haalde we een 12de plaats van de 19 teams. Met de fiets naar huis en net als elke dag, masseren, eten en lekker naar bed!

Zaterdag werd ook wel de koninginnen etappe genoemd. Wat kon dat nog zijn na donderdag? 141 km door de kop van Groningen met wederom een hoop wind maar inmiddels een lekker zonnetje. Alleen Mylene vond armstukken nog nodig.. De voorspellingen van Wim en vele anderen kwamen uit, de kop van de koers was vertrokken binnen de eerste kilometer. 13 koplopers, daarachter zat nu Bente in de 2de groep. Lilly moest helaas snel de koers verlaten terwijl de overige rensters in de groep 3 hard naar groep 2 terug reden. Die waaier bleek te groot en brak opnieuw uiteen, helaas wist niemand van ons daarbij te zitten. Danique belande in groep 4 maar aan het eind van deze lange dag kwam alle achterste groepen bij elkaar en reden we allen in groep 3 de koers uit.

Na een laatste nachtje op het Pagedal, een laatste ontbijtje daar en met alle spullen weer gepakt reden we naar het centrum van Groningen. Op de vismarkt geniet de een van een kopje koffie en de andere van de juniorenkoers voor we zelf voor de laatste keer los mochten. 14 rondes van bijna 7km met kasseien, klinkers, asfalt en een hoop bochten. Al na 2 ronden spring ik weg uit het peloton, er komen 6 rensters mee. Bijna alle ploegen zijn vertegenwoordigt in de kopgroep en we krijgen de zege van het peloton. Ik sprint 2 keer voor de oranje trui en dan ruikt de draagster (Van Gogh) daarvan onheil. Van Gogh sluit aan met Aafke Soet(die de etappe uiteindelijk wint) en Karlijn Swinkels. De oranje trui pak ik net niet door de laatste sprint maar met een 9de plaats en de rode trui voor de strijdlust ben ik tevreden. Net als de overige 5 dames met een goede week koersen!

Doeii Winanda

Einduitslag: Winanda 32e, Danique 35e, Mylene 36e, Evy 46 en Bente 53e.

Leave a Reply

   Banner     Banner